O tendință nesănătoasă în ultima perioadă a fost ca în momentele de nefericire cruntă să mă arunc în brațele librăriilor. Am cumpărat și tot cumpărat și nici că m-am oprit din a agăța de pe raft titlurile pe care mi le doream, fără să țin cont de cât timp va mai dura până când le va veni rândul.

În prima zi din an am terminat prima carte din 2017.

„From Russia, with Love”, o antologie de texte care vizează patima iubirii, evident.
Galina Dursthoff a reușit să-mi lămurească toate bănuielile în prefața cărții: „Oare rușii iubesc altfel…”. Femeia e centrul unui univers căruia ea îi legiferează totul. E umărul pe care toată lumea poate plânge. Într-un final, ea singură e responsabilă pentru bunăstarea sufletească a tuturor ( ha, și nu numai! ).

Dacă ai chef să te enervezi, să te înduioșezi și să te miri, pe cartea asta să pui mâna. De la necrofilie la dragostea platonică dintre un broscoi și o căprioară, de la predispoziția unui suflet de a se îndrăgosti de cei morți până la forme geometrice cu laturi puturoase, totul este aici.

Cartea se încheie apoteotic cu „Triunghiul isoscel” de Aleksandr Hurghin și nu face altceva decât să ne confirme ciudata lașitate a bărbatului rus în fața dragostei. Probabil singurul lucru din Universul său capabil să îl facă să fugă mâncând pământul

…sau să plângă.

 

„Și mă gândesc – iată un corp diferit…ce poate însemna el pentru un alt corp diferit?

Și ce poți să faci cu această durere insuportabilă când iubirea și-a epuizat forțele?

Și, pe bună dreptate, poate că ne „folosim unii de alții ca niște topoare, ca să-i doborâm pe cei pe care îi iubim cu adevărat…” – fragment din „Câteva cuvinte de dragoste spuse în grabă” de Dina Rubina.

 

O experiență interesantă, zic, e ca apoi să citești ceva și din „Cum iubim” recent apărută la editura Vellant, culegere de texte sub coordonarea lui Genevive Fieraru.

Percepem dragostea diferit, iubim diferit.

Am încercat să îmi lămuresc un pic „De ce?”-ul și am ajuns la diferențele culturale. Iubim la fel, dar ne manifestăm în funcție de cum ne învață societatea să o facem.

După un pic de reasearch am ajuns la a concluziona că emoția este universală. Ce noutate! Toți oamenii iubesc?!

Ce variază este pasiunea cu care o fac. Se pare că intensitatea ei oscilează în funcție de factorii culturali și temporali. Ha!

Citiți și de aici ca să înzăpeziți – că tot e sezon – ceea ce vor astea două cărți să ne arate.

Iubim la fel și nu prea.

 

 

Subiectul se reia în luna dragostei, bineînțeles.

 

 

From Russia with Love / Grupul Editorial Art, 2009

Cum iubim / Editura Vellant, 2016

No Comments

LEAVE A COMMENT